Artikelen

click 978042 1920Eigenaren van mkb-bedrijven zijn te optimistisch over de waarde van hun eigen bedrijf.

Dat blijkt uit onderzoek van fusiebemiddelaar Marktlink, onder tweehonderd bedrijven met tien tot tweehonderd werknemers.

De eigenaren gaan ervan uit dat hun bedrijf negen keer de jaarwinst oplevert als zij de onderneming verkopen, maar dit blijkt in de praktijk slechts vier tot zes keer de jaarwinst te zijn.

Bijna de helft van de ondernemers overweegt te verkopen als er een goed bod gedaan wordt. Maar als hen wordt gevraagd of het bedrijf te koop staat, zijn zij daar minder happig op.

Tom Beltman van Marktlink legt uit: "Ze zijn huiverig, omdat ze vrezen dat te koop staan negatieve associaties oproept over het bedrijf. Als wij ze benaderen uit naam van een mogelijke koper, zijn ze vaak wel degelijk bereid om te onderhandelen over verkoop."

Verkopen is bovendien niet voor alle ondernemers even makkelijk, blijkt uit de enquête. Bijna 60 procent van de ondernemers zegt mentaal niet klaar te zijn voor een mogelijke verkoop. Het verkoopproces en afstand doen van het bedrijf vinden ze moeilijk.

De toekomst van het personeel is ook een heet hangijzer. Bijna negen op de tien ondernemers willen alleen verkopen als er goed gezorgd wordt voor de medewerkers. "Ondernemers voelen zich doorgaans zeer verantwoordelijk voor hun personeel."

Wie de onderneming overneemt, is ook belangrijk, zegt Beltman. Twee derde van de ondernemers zou een voorkeur hebben voor een overname door personen in plaats van een overname door bedrijven of investeringsmaatschappijen.

Wordt ook lid!

Heeft u een onderneming en bent u gevestigd op het bedrijventerrein van Statendam Oosterhout en wilt u ook dat uw belangen behartigt worden? Word dan lid van de Bedrijvenvereniging Statendam e.o.